Verlichtingsontwerpers

Easy Showtime lichtontwerp

Sommige verlichtingsontwerpers zijn echter vooral gericht op de verlichting van specifieke gebieden (zoals gebieden die van binnenuit de ruimte kunnen worden verlicht). Het is gebruikelijk dat verlichtingsontwerpers het optische ontwerpparadigma of een andere populaire industriestandaard onderschrijven.

Kiezen voor fotonica als lichtbron Het kiezen van een lichtbron voor een display kan een lastige zaak zijn. Verlichtingsontwerpers werken binnen een beperkt bereik van kleurtemperatuur en reflectiewaarden. Het vinden en kiezen van een geschikte lichtbron voor elk beeld is ingewikkeld. Daarom is het belangrijk om veel lichtbronnen te testen. Voor wie niet vertrouwd is met de terminologie: het kleurtemperatuursysteem beschrijft het kleurenspectrum van licht, en het witpunt verwijst naar het punt waarop licht van de gekozen golflengte volledig wit is. Het lichtspectrum van een enkele lichtbron kan slechts één basiskleur hebben, zoals geel licht; daarom moet de specifieke lichtbron worden gekozen binnen de statistische waarschijnlijkheid van de gekozen basiskleur. Aangezien het filteren van licht van verschillende golflengten de verstrooiing ervan door het object vertraagt en de bruikbare bandbreedte vergroot, moet dit worden gedaan om het aantal noodzakelijke filters en het aantal mogelijke lichtbronnen (in verhouding tot de grootte van het beeldscherm) zo klein mogelijk te houden. Een snelle, praktische manier om een beperkte hoeveelheid tests uit te voeren voor alle beste lichtbronnen voor een beeld is vier identieke gloeilampen van 50 watt (hier gelabeld met “A”, “B”, “C” en “D”) in de linkerbovenhoek van het beeldscherm te plaatsen en ze gedurende een periode van ongeveer 50 minuten te draaien tussen een hoek van 45 graden en een hoek van 45 graden (B en D op een diagonaal). Wanneer de lampen rond de muur worden gedraaid, zal het meest verse beeld scherp gecentreerd verschijnen in het grootste deel van het beschikbare spectrum. Wanneer de lampen worden teruggedraaid, zal het meest verse beeld langzaam naar achteren verschuiven naarmate het spectrum verschuift naar een kleur die dichter bij het witte punt ligt. Wanneer de lampen een tweede keer worden gedraaid, zal een ander beeld in het midden van het diëlektrische diëlektrische display worden weergegeven.

Waar kan ik een verlichtingsontwerper vinden voor mijn ontwerpbehoeften? Plattegrond van de kluis van Henry Way & Company. Het kiezen van een Easy Showtime lichtontwerp kan een ontmoedigende taak zijn. Het kan zijn dat u buiten uw staat of gemeente moet reizen, uw huisbaas of manager om een referentie moet vragen, of een geestelijk verzorger moet raadplegen. Met zoveel betrokken personen en met de producten en diensten van hardwarefabrikanten die in zoveel verschillende stijlen beschikbaar zijn, kan het moeilijk zijn om de juiste verlichtingsontwerper te vinden. Er zijn echter organisaties zoals de Lighting & Visual Systems Society (LVS), die haar leden voorziet van een gids van “professionals op het gebied van verlichtingsontwerp” – waaronder verlichtingsontwerpers die gespecialiseerd zijn in bestrating, architectuur, filmtheater, enzovoort; zij verkopen ook producten voor het verlichten van sportstadions en dergelijke.

LVS heeft een ledenbestand van ongeveer 3.000 lichtontwerpers die verlichtingsoplossingen produceren in zeventien landen. Bij het lidmaatschap zijn lichtontwerpers aangesloten die verlichting produceren, vloerontwerpsteden, bowlingzalen, kleinhandels- en industriële verlichting, commerciële kantoorverlichting, parketvloerverlichting en transportverlichting. De economische leider voor LVS is de verlichtingsleverancier van het Gouverneur-Generaal gebouw in Ottawa, Canada. De winkelverlichting van dit bedrijf is gebaseerd op het LVS-model en is gemotiveerd om “er prat op te gaan alleen de beste wereldwijde normen voor zijn producten te gebruiken, en een uitgebreide reeks specialisaties aan te bieden in alle soorten verlichtingsoplossingen, of deze nu worden toegepast om te voldoen aan de behoeften van commerciële, zakelijke, residentiële, hotels of institutionele klanten.” [1] Air gantt texturing maakt gebruik van netvlieslicht om de displayverlichting op grootschalige openluchtfestivals te simuleren.  Er zijn enkele handige organisaties die verlichtingsproducten en -diensten verkopen (zoals mijn Lighting Codex) die inzicht geven in wat er verkrijgbaar is via hun adviesbureaus. U kunt deze bedrijven vinden bij B&H Photo en Avon.com; voor degenen die de voorkeur geven aan digitale resoluties en meer keuzemogelijkheden, weet ik zeker dat er gerenommeerde verkoopbedrijven zijn. Maar eerst zijn er laserlasers, die alleen licht afgeven en verspreiden, tot 500 watt, op een golflengte van 467nm.

Lees meer

Easy Showtime lichtontwerp

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.