Street Dance

Streetdance

In termen van dansen heeft streetdance “zijn eigen modologie”. Waar anderen dansen zien als vertoon, zien zij streetdance als bewegingen die in “hun” vrije tijd worden gedaan in hun bewegingstempo; met hun eigen stijl. Ook is het alleen het gesproken woord dat deze bewegingen kan doen. Streetdance is een eeuwenoude Afro-Cubaanse kunstvorm. Vaak met verschillende muziek, kan streetdance tegelijkertijd heel mooi zijn, maar het kan alleen uitgedrukt worden in de muziekwereld. Streetdance is gewoon een expressie van wat het voelt om in een hip Hop wereld te leven.

Straatdansen kwam van alle niveaus, Cubaans, chanten of niet chanten. Lichaamsbewegingen die bijdragen aan de beat of het ritme worden beschouwd als een uiting van de “straatgeest”. Hierover later meer. Straatdansers nemen een pose aan en worden meestal voor een spiegel gedraaid. Veel van de “dropping” factoren komen nog steeds voor bij “street dancers”. Ik denk dat de wortels van het straatdansen teruggaan tot Ham Hitmanockey’s lied “It Goes Down in West Hollywood”. Vervolgens zag de West-Indische agent “booty legs” door de straten trekken, dus “dropping” om de toevoeging van belichaming aan het beeld te vergemakkelijken (zie “side-note”-manlijke auteurs).

Streetdance leert je hoe je met de beat mee kunt bewegen in tegenstelling tot de krachten van buitenaf. Dit wordt bereikt door het maken van een intentieverklaring en beweging die “gebogen” is en het streven om mee te gaan met het gebogen pad. Zijwaarts blijven… of “Point It!” Om dit te laten gebeuren, moet de mannelijke auteur zijn armen spreiden en met zijn “boog” een lichtshow aanraken, alsof hij een personage observeert dat in een toneelproductie naar buiten gaat. De vrouwelijke auteur moet hem zonder intentie begeleiden door “met haar kontje te zwaaien” om hem zijn knieën te laten buigen. Dit ziet er cool uit! Als het goed is, lijkt het op balletdansers. Streetdance laat zien hoe de verbindingen tussen lichaam en geest versterkt kunnen worden, zonder dat daar fysieke showmanschap voor nodig is. Met dit doel wordt een nieuwe sociale wereld voor de straat gecreëerd. De vrouwelijke auteur verdwijnt en de man blijft stilstaan terwijl zij op de maat van de muziek om hem heen beweegt. Streetdance neemt de vorm aan van “party”-dans (zoals clubdansen) of “rave”-dans (vakantie). Het bevat ook stappen die niet voorkomen in andere vormen van dans. Als je de dans leert waarderen voor zijn vorm en functie, zul je beginnen te begrijpen dat dit meer is dan dansen. Ja, het gaat om schoonheid, houding, controle en expressie – en ja, het is straat!

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.