De geschiedenis van de vinylplaat

vinyl platen verkopen

De vinylplaat werd gebruikt om de fonografische muziek op te nemen van ongeveer 1900 tot 1930. De woorden of de muziek worden op de trillende naald gedrukt. Om de plaat af te spelen, moet hij in de platenspeler worden gestopt. De fonograafapparatuur werd in de Verenigde Staten ontworpen en in 1927 in Groot-Brittannië geïntroduceerd. De naald bereikt de hoogte van de plaat, die esthetisch ongeveer 2,7 bedraagt. De naald gaat verder dan de calliper, die in die tijd platen ontmoedigde en ze op een culturele manier verving. De naald verhoogde de kwaliteit van de LP en de kwaliteit van het geluid en het werd voor platenfabrikanten mogelijk om hun producten te differentiëren met beter klinkende platen.

Het geluid van de eerste grammofoonplaat was 110 Hz, wat de standaardgeluidsfrequentie is voor unDRM-grammofoonplaten. Met de technologie van vandaag zou de geluidssnelheid kunnen zijn verhoogd tot 121. De International Standard Audio Recording Equipment Association (ISAR) geeft de voorkeur aan deze snelheid voor het afspelen van digitale audiosignalen. De technische eis voor in de handel verkrijgbare consumentenelektronica wordt gewoonlijk bereikt bij ongeveer 5 kHz. De vereiste snelheid van harmonische vervorming is echter ongeveer 30 Hz. De platenspelers van de jaren 1930 gebruikten 78-toerenplaten en de technologie werd opgewaardeerd tot 120-toerenplaten. De populariteit van het opneembare formaat wasschijf of onfeilbare polycarbonaatfilm vereiste een betere betrouwbaarheid voor een geluidsweergave van hoge kwaliteit.

In de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw was de geluidskwaliteit van vinylplaten sterk afhankelijk van de elementen van een “chery gate”. Ze kunnen ruwweg worden gezien als deitalicane of “keeper-regime” van vinylplaten. Een “akeeper” is een apparaat dat afhankelijk is van de beweging van een groef vóór de kleine stylus om een betere weergave van de muziek in een bewegend voertuig te vergemakkelijken. In de jaren zestig en zeventig maakte de samensmelting van comprimeren en daarmee de veranderingen op de compactdisc de achery gates overbodig en gaf de consument de voorkeur aan het harmonische geluid van een vinylplaat. De diskjockeys gebruikten een draaitafel, en waren niet afhankelijk van de trillende platensnelheid van de platenspeler. De “jints”, zoals ze werden genoemd, gebruikten lineaire tape. De introductie van de 8-sporen band in de jaren 1970 zorgde voor een meer besloten platform voor optredens. De 8-track tape vereiste grote hoezen en de tapes konden niet gemakkelijk van elkaar worden gescheiden. Met deze toegenomen draagbaarheid raakte de “jint” in onbruik en werd hij geleidelijk vervangen door een betere geluidskwaliteit.

In de jaren tachtig groeide de stereo uit tot het meest populaire geluidssysteem, omdat het bestaande geluidssystemen kon vervangen door een betere geluidskwaliteit. Tegenwoordig kunnen een radio en een CD-speler op dezelfde standaard worden geplaatst, waarbij de “chery gate” wordt omzeild. Met deze technologie kan dezelfde draaitafel zowel voor muziek als voor praatradio worden gebruikt. De kwaliteit van het geluidssysteem hangt af van de aanwezigheid van de componenten. Net als andere hoogwaardige audio-apparatuur is de kwaliteit van deze apparatuur sterk afhankelijk van de technologie, de componenten en de combinatie van deze kenmerken. Vinyl platen hadden decennia lang te maken met verscheping en levering. Dit leidt ons tot de vraag waar en hoe de moderne tijd zo’n belangrijke verandering heeft teweeggebracht. De draagbare A/V-cassettes zijn een voorbeeld van de moderne technologie die heeft geholpen bij het opnieuw uitbrengen van muziek uit het verleden. Met de radio van de jaren 1970 begonnen de muziekuitzendingen in de jaren 1980 en daarna werden de draagbare A/V-cassettes gebruikt voor High fidelity geluidsopnamen. De invoering van de compact disc in de jaren 1990 veranderde de basis van de muziekcommercialisering enorm. Nu kan men de liedjes downloaden van het Internet en er uitstekende geluidssporen van maken die op draagbare en hifi-apparatuur kunnen worden afgespeeld.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.