Cello viool

Celloles

De cello wordt bespeeld door een toets in te drukken op een cellohars, dat is een soort zwarte hars. Een beginner leert de C-snaar te bespelen op de C-stoel (een soort cellostoel), met de C-, G- en D-snaren gestemd aan de linkerkant, van onder naar boven. Een toets wordt ingedrukt om het geluid te activeren. De open snaar wordt dan gestemd door hem af te stemmen op de toonhoogte van de noot die uit de computer komt. Een cello is verdeeld in vier hoofddelen:

1. Beender- of Vleeshars. Deze wordt gemaakt van menselijk bot. De beste kwaliteit van deze hars wordt gemaakt van bronnen die worden beschouwd als ethisch verkregen. De naam van deze hars is “muizenhuid”, die donkerder en bleker van kleur is dan hars gemaakt van bijen. De gemiddelde prijs van dit soort hars begint bij 50iences. 2. Crème of koeienhuid. Deze soort hars wordt gemaakt van harsconcentraat uit tropische gebieden in Oost-Congo. De prijs van dit soort hars ligt tussen de vijftig en honderd dollar, maar kan variëren van twee- tot tienduizend dollar. 3. Donkerbruine of zwarte hars. Dit soort hars wordt gewonnen uit concentraat van donkerder boomwortels. De prijs van dit soort hars begint bij ongeveer tien dollar, maar kan variëren van tien- tot twintigduizend dollar. 4. Watervaste of French Tip hars. Dit soort hars wordt alleen gebruikt voor cello, viool en bas. Het heeft de formule 4C 3H 6 waarbij C staat voor carage, 3H voor zwaar of moeilijk en 6 voor concentraat, wat betekent dat het veel zachter is dan de anderen. Geluiden en effecten De meeste cellospelers gebruiken de 3-laags variant van cellohars. Dit is hars dat bedoeld is om voor langere tijd tussen twee vingers te worden gedrukt. Als je een speler bent die dit soort hars niet gebruikt, dan moet je dit soort hars kopen, omdat het niet voor een lange tijd zal werken.

Stel dat je toch gebruik wilt maken van de goedkopere cello hars, dan kun je de hars per vel kopen, waardoor je maar van één soort hars gebruik maakt. Deze hars is vaak inferieur aan de drielagige hars. Je kunt de drie en de vier ook door elkaar gebruiken, en zo krijg je verschillende zwaartekrachtgolven die elkaar afwisselen in intervallen van halve en hele tonen. Om dit te doen moet je een stuk hars nemen en dat tot een 3-lagig lint weven, zodat het tussen twee vingers kan worden geplaatst. Je kunt ook hars slivers enintersayers nemen en deze slivers kunnen je ook een goede intertoonafstand geven. Ook, als je wilt dat je cello hars lekker ruikt, leg er dan wat van in je gemeenschappelijke ruimte, maar niet in de meest gebruikte ruimte, want dan wordt het aangetast door andere spullen waar slaapkamers gevoelig voor zijn……. Een ander goed idee is om een speciale ruimte in je huis te maken waar je je cello hars in bewaart. Onthoud dat de sleutel tot het hebben van een geweldige ruimte is om het nuttig te maken en niet alleen een opslagruimte. Het is niet omdat je een kamer hebt die groot genoeg is om een potje hars in te bewaren dat je het in de kast of kelder moet zetten.

Lees meer

Circus

 

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.